Hvad er wordpress?

WordPress er et ’content management system’, og direkte oversat betyder det ’indholds styrings system’.

Den Engelsk forkortelse for ’content management system’ er CMS.

WordPress er et program der installeres på en webserver, så man uden kendskab til programmering, kan oprette en hjemmeside, og publicere indhold på nettet.

Det er det mest anvendte content management system i verden, og det er open source, hvilet betyder det er gratis, og alle programkoder er frit tilgængelig online.

Den lave pris og åbenheden betyder at wordpress har en stor tiltrækningskraft hos både brugere og udviklere, så ud over at være det mest anvendte system, er det også det system hvortil der udvikles flest udvidelser og ændringer, og det er med til at gøre wordpress endnu mere populær.

Princippet bag et content management system, er at man kan oprette indhold, og vedligeholde det eksisterende indhold, lige så let som at skrive et opslag på facebook.

Uden et content management system, skal hjemmesider skrives i HTML koder, enten manuelt eller via et program der er installeret på en computer.

WordPress er et program der ligger på en webserver, der skriver HTML kodern, så dem der ikke er udannet programmører også kan designe websites.

Når softwaren ligger på serveren, betyder det, at uanset hvorfra du logger på som administrator, har du adgang til alle programmets funktioner via nettet.

WordPress er oprindeligt udviklet som et open source blog værktøj, men efterhånden har det udviklet sig i mange retninger, og i dag kan det også bruges til alle former for websites

Det kan fx være en virksomhedshjemmeside, en side til en forening, en portfolioside, et online magasin, en webshop, et forum, et socialt netværk og meget mere.

Hvis man downloader og installerer ekstra udvidelser, er er det næsten kun fantasien der sætter en grænse for hvilken type hjemmeside man kan lave med wordpress som det grundlæggende værktøj.

WordPress udvikles løbende, og flere gange om året bliver der frigivet opdaterede versioner. Videoerne på denne sidde viser version 4.7.2, og anvender du en nyere version, er det ikke utænkelig at der detaljer der har ændret sig.

Du kan læse mere på wordpress.org, hvorfra det også kan downloades.

Hvad er forskellen mellem wordpress.com og en installation på dit eget site.

Hvis man kan nøjes med en side uden en unik .dk adresse, og man ikke behøver alle funktionerne i wordpress, kan man både hurtig og gratis oprette en hjemmeside på wordpress.com.

Her får man gratis serverplads og adgang til den basale del af wordpress funktioner.

Der er dog en del begrænsninger ved wordpress.com siden.

Det er fx svært at foretage ændringer i designet, og hvis du vil have et nyt layout er der et begrænset udvalg.

Hvis du vil have flere funktioner på wordpress.com, skal man betale for det, og i sidste ende, er det billigere at købe et dansk domænenavn og leje sig ind på et webhotel hvor man samtidig har fuld kontrol over installationen og adgang til alle funktioner.

Hvordan fungerer wordpress?

En wordpressinstallation består af tre grundlæggende elementer

  1. Softwaren der styrer indholdet, og viser brugerfladen for administratoren.
  2. En webserver der understøtter PHP og MYsql hvor wordpress er installeret
  3. En defineret mysql database, hvor wordpress kan gemme indhold, som tekst og billeder.

Hvis du ikke føler dig teknisk parat til at installere wordpress selv, kan du leje serverplads, og få wordpress installeret helt automatisk.

Det koster under 10 kr. pr. måned, og ca. 270  for det første år hvis du skal registrerer et nyt domænenavn.

En wordpress-side består af en side som brugeren ser – kaldet frontend, og en anden side for administratoren, som kræver login, denne kaldes for backend.

Siden redigeres og administreres i backend, og brugerne ser frontend.

Når wordpress er installeret gemmes indholdet som fx blogindlæg, kommentator, sider, og billeder som rå data i på serveren.

Indholdet i databasen sendes derefter igennem en designskabelon, kaldet et theme, og derfra er det tilgængelig på nettet.

Hvis skabelonen ændres eller skiftes, fortolkes indholdet ud fra det nye design, og siden får et nyt visuelt udtryk for brugerne.